נגיף הקורונה

מחקר על דגירת נגיף הקורונה מחזק את הגישה הממליצה על 14 ימי בידוד

מחברי דו"ח המחקר הדגישו כי המדיניות שנקטו מדינות שונות בעולם על בידוד אנשים שנחשדים כנשאי הנגיף ל-14 יום היא יעילה ומוצדקת

בידוד ביתי. אילוסטרציה

במחקר שפורסם אמש (ג') באתר של Annals of Internal Medicine, ניתח צוות מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור, ארה"ב, את הדיווחים על מקרי קורונה מאומתים שנאספו בין 4 בינואר ל-24 בפברואר 2020 מ-24 מדינות מחוץ לסין ומ-25 מחוזות בסין, למעט מחוז חוביי שממנו החלה התפשטות הנגיף. יש לציין שב-28 בפברואר כבר היה צבר נתונים לגבי 80 אלף מקרים מאומתים.

ניתוח הנתונים העלה כי תקופת הדגירה של נגיף הקורונה SARS-CoV2, מחולל ה-COVID19, היא לרוב כחמישה ימים ורק אצל אחוז בודד יופיעו תסמיני המחלה לאחר שאנשים שנשלחו לבידוד ייצאו ממנו. מחברי דו"ח המחקר הדגישו כי המדיניות שנקטו מדינות שונות בעולם בדבר המלצה על כניסה לבידוד במשך 14 יום היא מוצדקת וכי זו אכן גישה יעילה לגבי אנשים שנחשדים כנשאי הנגיף.

לפי הדיווח באתר כתב העת הרפואי, תקופת הדגירה החציונית מרגע ההדבקה בנגיף SARS-CoV-2 ועד להופעת תסמיני מחלת הריאות שנגרמת ממנו (COVID-19) היא בממוצע 5.1 ימים. המשמעות היא: אצל מחצית מהמקרים שנבדקו במחקר זה – 181 חולים (69 נשים, 108 גברים וארבעה שלגביהם לא ידוע המגדר, גיל חציוני 44.5) הופיעו התסמינים בתוך 5.8-4.5 ימים מרגע החשיפה לנגיף.

כ-97.5% מהחולים פיתחו תסמינים בתוך 11.5 ימים בממוצע מרגע ההדבקה (בין 8.2 ל-15.6 יום). החוקרים מעריכים כי בערך 100 חולים מתוך כל 10,000 עלולים לפתח תסמינים רק לאחר שישוחררו מהבידוד.

החוקרים ניתחו מאפיינים דמוגרפיים, תאריכי דיווח ונתונים אחרים על זמן ההדבקה, מועד הופעת התסמינים, הופעת חום ואשפוז. תקופת הדגירה של נגיף הקורונה החדש, הודגש בדיווח, דומה לתקופת הדגירה הידועה של נגיף אחר ממשפחת הקורונה שגרם ל-SARS ב-2003.

ד"ר ג'סטין לסלר (Justin Lessler, PhD), שהוביל את המחקר, מסר: "לפי ניתוח הנתונים הנגישים לכלל הציבור, ההמלצה לבידוד ולמעקב פעיל למשך 14 יום היא הגיונית, למרות שעלולים להיות כמה מקרים שאולי יתפספסו בטווח הארוך".

בדו"ח עצמו נכתב: "ברור שיש הכרח לשקול את העלויות הכרוכות בהרחבת ניטור פעיל או בידוד מול פוטנציאל לכישלון בזיהוי מקרים סימפטומטיים כי ייתכן תרחיש לסיכון גבוה כשמדובר למשל בצוות רפואי שמטפל בחולה קורונה כאשר איננו ממוגן בציוד מיגון אישי איכותי, ולכן יש מקום אפילו להאריך את תקופת הניטור הפעיל".

ממצאי המחקר הזה תואמים הערכות ממחקרים קודמים שנעשו מאז החלה התפרצות והתבססו על מספר קטן יותר של מקרים.

על פי ניתוח נתונים נוסף של ה-WHO על מקרי ההדבקה בסין היבשתית, עד ל-20 בפברואר, כ-80% מהנדבקים חלו במחלה קלה עד בינונית, 13.8% במחלה קשה ו-6.8% היו במצב קריטי-חמור. הנדבקים שבסיכון הגבוה לפתח תסמינים קשים ואף למות הם בני 60 ומעלה ואנשים עם מחלות רקע נוספות כמו מחלות קרדיווסקולריות, סוכרת, לחץ דם, מחלות נשימתיות כרוניות וסרטן.

בסיכון נמוך מאוד הם בעיקר צעירים וילדים עד גיל 19 - רק 2.4% מכלל החולים. בקבוצת הגיל של 19 ומטה, 2.5% פיתחו תסמינים קשים ורק 0.2% היו במצב קריטי.

עוד צוין על ידי ה-WHO על סמך ניתוח ממצאים מסין, אין למחלה תסמינים ספציפיים. היא יכולה להתבטא ממצב א-סימפטומטי דרך דלקת ריאות קשה, בעיקר דו צדדית, ועד סכנת מוות. על סמך נתונים לגבי 56 אלף חולים, 87.9% מהם פיתחו בין היתר חום, 67.7% שיעול יבש, 38.1% הרגישו עייפות ו-18.6% קושי בנשימה, ולעתים לצד סימפטומים נוספים בדומה לשפעת.

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  מגיפה,  בידוד ביתי,  בידוד,  חדשות,  קורונה,  מחקר על קורונה
תגובות