רמות גבוהות מהמותר של כימיקלים נותני טעם, מבוססים על מנטה נוזלית ונענע, שנאסרו לשימוש כתוספי טעם במוצרי מזון בארה"ב, נמצאו לאחרונה בדגימות של סיגריות אלקטרוניות בטעמים ובמוצרי טבק ללא עשן (למשל להרחה). כך דווח בשבוע שעבר במחקר חדש שפורסם ב-JAMA Internal Medicine. חומרים אלה, שמוגדרים, מבחינת המבנה הכימי שלהם כפוליגנים, מרובי-צלעות - C H10 O16 – נאסרו להיכלל כתוספים במוצרי מזון משום שקיים חשד שהם קרצינוגנים.
עוד בעניין דומה
במחקר שעליו דיווחו ד"ר סוון-אריק ג'ורדט וד"ר סיירם ג'אבה מאוניברסיטת דיוק בצפון קרוליינה, נמצאו החומרים הללו בעשרות דגימות של מכלי איוד בסיגריות אלקטרוניות. הרמות היו גבוהות בין 100 לבין 1,000 פעמים יותר מהרמות של ריכוזי חומרים אלה שנחשבים לבטוחים על פי תקנות ה-FDA.
הקשר לקרצינוגניות של כימיקלים אלה נתגלה במודל עכבר. עורכי המחקר שנועד לברר סיכון הדגישו בדיווחם כי התבססו על נתונים ממחקרים שנעשו באחרונה יחד עם חוקרי ה-CDC. הדו"ח שלהם מפרט את כל מיני טעמי המנטול ודמויי-מנטול. מחבריו ציינו כי אין עדיין מחקרים שמתמקדים בבטיחות השאיפה לריאות של כימיקלי טעם אלה וייתכן שמידת הסיכון הקרצינוגני וביטויו יהיו שונים מההערכה לגבי נטילה ב-oral ingestion.
ה-FDA אסר לכן הכללת כימיקלים אלה במזון – בין שהם מוגדרים כ"פוליגנים טבעיים" ובין שהם סינתטיים – וכבר בסוף שנות ה-70 ותחילת ה-80 של המאה הקודמת נדרשו יצרנים לסלק אותם או להתחייב לריכוזים נמוכים מאוד שלהם ברוב הסיגריות הקונבנציונליות. אלא שעתה, בהיעדר פיקוח נאות, הם נתגלו בסיגריות הטעמים האלקטרוניים.
יש לציין שרק לפני כעשרה ימים הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי ה-FDA "מאיץ את הפעלת התכניות לסלק מהשוק את כל הסיגריות האלקטרוניות בטעמים", ואלו כוללות טעמי נענע ומנטה.