חדשות

איגודי הרופאים בישראל מברכים על כוונת משרד הבריאות לאסור שיווק ומכירת סיגריות אלקטרוניות בישראל

בצעד דרמטי הודיע אתמול מנכ"ל משרד הבריאות על הכוונה לאסור בשלב ראשון ומיידי מכירה של סיגריות אלקטרוניות בטעמים | יבואני המכשירים: מדובר באבסורד כל עוד הסיגריות הבוערות נמכרות

משתמש בסיגריה אלקטרונית. צילום: שאטרסטוק

משרד הבריאות הודיע אתמול (ג') כי הוא "בוחן אמצעים לאיסור שיווק מוחלט של סיגריות אלקטרוניות בישראל, ובאופן מיידי - איסור של סיגריות אלקטרוניות בטעמים".

בישיבה שכינס מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב עם הדרג המקצועי בעקבות הדיווחים האחרונים על אודות היקף התחלואה והתמותה בארה"ב הנקשרות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות (סיג"א) וכן על העלייה הדרמטית בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער וההשלכות האפשריות לגבי בני הנוער בישראל, הורה המנכ"ל לבחון כלים משמעותיים יותר לאיסור שיווק מוחלט של סיג"א בארץ או הטלת הגבלות אחרות, ובראשן איסור שיווק סיגריות אלו בטעמים.

בתיקון לחוק, שאושר בדצמבר האחרון בכנסת, נקבעו מגבלות ואיסורים על שיווק סיגריות אלקטרוניות ובכלל זה הוטל איסור מקיף על פרסום סיגריות אלקטרוניות בתקשורת ובמדיה וכן על איסור מכירתן לקטינים. עוד כוללים האיסורים חובת אריזות בצבע אחיד, אזהרות על אריזות הסיגריות האלקטרוניות בדבר הסיכון הבריאותי שבשימוש בהן ואיסור הצגתן לראווה בנקודות המכירה. כל ההוראות הללו ייכנסו לתוקף בישראל בינואר 2020.

בנוסף, נקבעו בחוק תנאים לייצור ושיווק הסיגריה האלקטרונית, המחסנית וחומר המילוי בה. האיסור קובע כי ריכוז הניקוטין במחסנית המילוי לא יעלה על 20 מיליגרם למיליליטר.

אלא שעתה, לאור הדיווחים האחרונים, בוחן משרד הבריאות החמרה נוספת בהטלת מגבלות ואיסורים, לרבות באמצעות הטלת צו זמני לאיסור מוחלט של שיווקן עד להשלמת הליכי החקיקה.

דובר משרד הבריאות מסר כי המנכ"ל הורה שלא להמתין עוד לחקיקה ראשית בנושא הזה דרך הכנסת ועבודת הוועדות הפרלמנטריות, ולנסות לאפשר הטלת איסור מחמיר – כאמור, איסור מוחלט על שיווק – עד שהדבר יתאפשר בחקיקה ראשית דרך הכנסת בהרכבה החדש, כאשר זו תתכנס.

סיגריות אלקטרוניות. צילום: שאטרסטוק

בר סימן טוב הוסיף: ״אני קורא בזה לציבור שלא לחכות לצווים ולחקיקה ופשוט להימנע החל מעתה מצריכת חומרים המזיקים לבריאות כמו סיגריות לסוגיהן השונים ולא ללכת שולל אחרי הבטחות לא מבוססות (של היצרניות) בדבר נזקים מופחתים של סיגריות אלקטרוניות.

"לצערי, אנו עדים לסיכון של ממש לבריאות הציבור מהשימוש ההולך וגובר, ברמה העולמית, במוצרים כגון אלה. גל התחלואה האחרון בארה"ב צריך לשמש תמרור אזהרה לכל רשויות הבריאות בעולם ועליהן לנהוג כלפי אמצעים אלה בחומרה המירבית״.

איגודי הרופאים בישראל: להימנע לחלוטין משימוש בסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן

איגוד רופאי הילדים בירך על החלטת משרד הבריאות: "שמירה על בריאותם של צעירי ישראל היא חובה בריאותית, מקצועית ומוסרית. זו ההחלטה היחידה הנכונה. אנחנו מברכים על קבלת תביעתו של האיגוד לעצירת השיווק, המכירה והשימוש בסיגריות אלקטרוניות".

האיגוד הישראלי לרפואת ריאות בהר"י קרא למשרד הבריאות, "לצאת באזהרה לציבור בישראל, להימנע לחלוטין משימוש במכשירי אידוי ובסיגריות אלקטרוניות לסוגיהן, עד שתסתיים הבדיקה המעמיקה שמתקיימת בימים אלה בארה"ב".

יו"ר האיגוד לרפואת ריאות, פרופ' יוחאי אדיר, אף כתב על כך לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן: "השימוש בסיג"א מוביל למחלת ריאות קשה המידרדרת במהירות ומתקדמת לאי ספיקה נשימתית, לצורך בהנשמה מלאכותית, לאשפוז ביחידות לטיפול נמרץ ועד למוות. מרבית הקורבנות בארה"ב הם צעירים שגילם הממוצע 19 וקרוב לוודאי שזו רק תחילתה של מגיפה".

הרופאים העוקבים אחרי הדיווחים המקצועיים על המחלה ציינו כי נראה שמנגנון היווצרות המחלה והגורם הספציפי לה הם בחומרי האידוי, אלא שבשלב זה הם אינם ידועים. ההערכות הן כי אידוי השמנים, חומרי הטעם, נגזרות של ויטמין E או THC (הרכיב הפסיכואקטיבי במריחואנה, בחשיש ובקנאביס) הם כנראה הגורמים לנזק. עד כה, בחקירה האינטנסיבית שמתקיימת עתה בארה"ב לא נמצא גורם אחד משותף לכל המקרים, למעט עצם האידוי. בין החששות שמעלים מומחים ברפואה: השימוש בסיג"א עלול להוביל להתמכרות כמו לסיגריות בעירה רגילות.

גם באיגוד רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית מצפים ממשרד הבריאות ליישם את הצהרתו ולהוציא מיידית צו לאיסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים בישראל, בדומה לצו שניתן במקומות אחרים בעולם. הצו נדרש בדחיפות לאור מגיפת השימוש בסיג"א בקרב בני נוער ולאור התפרצות "מחלת המאיידים" הקטלנית במדינות אחרות. "נזכיר", כתבו ראשי האיגוד, "כי כבר בכנסת העשרים הוחלט למעשה לאסור טעמים בסיגריות ובסיג"א בחקיקה אך הסעיף לא נכנס בחוק מסיבות טכניות. לטעמים בסיגריות אלקטרוניות סכנה כפולה - הן בנזק בריאותי ישיר והן כאמצעי שיווקי למשיכת בני נוער להתחלה של התמכרות איומה".

בפורום הרופאים המתמחים, הפועל במסגרת ההסתדרות הרפואית, ביקשו להדגיש אמש (ג') כי ההחלטה הצפויה של משרד הבריאות לאסור כליל שיווק ומכירה של מוצרי עישון אלקטרוניים היא בשורה ראויה והכרחית אל מול המחקרים והדיווחים האחרונים. ד"ר ליאור אונגר, יו"ר הפורום, מסר: "בימים האחרונים קיבלנו הוכחה נוספת לכך שבכל הקשור למוצרי טבק ולבריאות הציבור בכלל, על ציבור הרופאים לעשות הכל כדי שהדרגים המקצועיים יזכו למלוא הגיבוי מצד הדרג הפוליטי ולא רק אחרי פרסומים כאלה ואחרים".

יבואני מוצרי האיוד בישראל: "החלטה תמוהה - הסיגריות הבוערות ממשיכות להימכר"

נכון לאתמול, מספר המאושפזים – חלקם הגדול בטיפול נמרץ נשימתי – עם מחלת הריאות שנקשרה לשימוש בסיג"א וכבר כונתה "מחלת המאיידים", מגיע ל-530 ועד כה מתו ממנה שמונה אנשים בארה"ב. ההערכות בין גורמי המקצוע בארה"ב הן שיש לצפות לשיעור גדול יותר של חולים ואף לכאלה שמצבם יידרדר עד למוות.

שיעור בני הנוער בארה"ב המשתמשים בסיג"א זינק ליותר מ-25%. בישראל, עד כה לא נתגלה אפילו מקרה אחד של חולה במחלת הריאות הזאת. יש המשייכים אותה לכך שהמשתמשים נפגעו מתכולת מחסניות המילוי, כנראה חומרים לא חוקיים או מזויפים שנרכשו בשוק השחור והמשתמשים מילאו את מחסניות האיוד בחומרים אלה בעצמם, או ערבבו עם חומרים נוספים.

20.8% מתלמידי תיכון בארה"ב, נכון ל-2018, השתמשו בסיגריות אלקטרוניות לעומת 1.5% בשנת 2011. צילום: אילוסטרציה

בדיווח ב"דה מרקר" נמסרה תגובת פורום היבואנים והיצרנים של מוצרי האיוד בישראל: "בישראל מתים מדי יום 24 אנשים כתוצאה מעישון סיגריות בוערות. ארגוני בריאות בעולם מעודדים מעשנים בגירים לעבור לסיגריה איוד אלקטרונית - ללא טבק וללא בעירה - כחלופה פחות מזיקה עבורם. הקריאה התמוהה להפסקת השיווק של סיגריות אלקטרוניות, בעוד הסיגריות הבוערות ממשיכות להימכר, תנציח את העישון בקרב מיליון המעשנים הבגירים בארץ".

אתמול ציטטו כלי התקשורת המרכזיים בארה"ב דיווח של "וול סטריט ז'ורנל" לפיו חברת ג'ול, יצרנית הסיג"א המובילה, נמצאת תחת חקירה פלילית פדרלית שהחלה בקליפורניה. במה מתמקדת החקירה לא נמסר. בנוסף, נחקרת התנהלות החברה על ידי מועצת הסחר הפדרלית, על ידי תובעים במדינות שונות ברחבי ארה"ב וגם על ידי ה-FDA. בין השאר נחקרים מהלכי השיווק שלה שכוונו במיוחד לקהל יעד מוגדר, בני נוער וצעירים.

נושאים קשורים:  סיגריות אלקטרוניות,  מחלת המאיידים,  איסור שיווק ומכירה,  סיגריה אלקטרונית בטעמים,  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב,  ג'ול,  פרופ' יוחאי אדיר,  חדשות,  ד"ר ליאור אונגר
תגובות
25.09.2019, 11:26

מצטער אבל המלך ערום.
סיגריות רגילות נרגילות סיגרים , אלכוהול מזיקים פי עשרות מונים .,שלא לדבר על שלל חומרים מזיקים שמשמשים בתעשיית המזון .
ולכן איסור כזה הוא שטות מוחלטת.
במקום לחוקק חוק מטופש שאף אחד לא יוכל לאכוף אותו, היתי מציע להכניס רגולציה על היצרנים של הסיגריות האלקטרוניות , הגבלת החומרים המותרים , הגבלת ריכוז הניקוטין ורגולציה על איכות התמיסה טוהר וסטריליזציה ברמה של מים לאינהלציה.
יש ריח חזק של אנטרסים כלכליים כספיים בכל הסיפור הזה. היתי אומר אפילו סירחון חזק של לחץ של לוביסטים של תעשייה מסויימת.

אנונימי/ת
25.09.2019, 13:24

הנושא אינו ברור כלל וכללו וחייב להיחקר לעומק בכל ההיבטים.
בינתיים יש לאסור על שיווק כל הסוגים של סיגריות האלקטרוניות בישראל.
הפעילות של הלוביסטים רביד ואדלר למען השימוש בסיגריה אלקטרונית
חסרת אחריות ומונעת משיקולי בצע כסף בלבד.
לא למחוק התגובה !

אנונימי/ת
26.09.2019, 11:30

https://m.ynet.co.il/Articles/5597424

יש מקום להתערבות ועדת האתיקה. לא יתכן שקבוצת רופאים תפרסם המלצות כאלה לא אחראיות מתוך ניגוד עניינים ברור.

אנונימי/ת
26.09.2019, 11:43

צודק!!! איפה ועדת אתיקה

אנונימי/ת
25.09.2019, 14:51

לידיעתכם --- נמסרה הודעה שמנכ"ל ג'ול התפטר עכשיו ( היום )
לאור הפאשלות והחקירות כנגד הסיגריות האלקארוניות המזיקות של ג'ול .
הוא יוחלף ע"י אחד ממנהלי העבר של חברת הסיגריות והטבק -- אלטריאה
שעומדת להתמזג ( שוב ) עם ענקית הסיגריות פיליפ מוריס.
איך שלא מסתכלים על זה מדובר באותה תעשיית מוות צינית וקטלנית.
שום רופא אינו אמור לשתף פעולה עם חברות כנ"ל שגורמות מזק עצום ותמותה ענקית לאוכלוסיה בכל העולם . נקודה .

אנונימי/ת
25.09.2019, 19:22

לא צריך לאסור סג"א כליל. כן צריך לאפשר רגולציה לצורך אפשרות לשימוש כתחליף אצל מעשני טבק, לצורך הפחתת סיכונים.

חברות הטבק מחככות ידיהן בהנאה... ואולי גם כמה מעורבים הזוכים לתשלום נאה מהן...

אנונימי/ת
26.09.2019, 14:41

בושה שיש בנינו רופאים שמועסקים עי חברות הסיגריות האלקטריוניות , מקבלים תשלום ויוצאים בהצהרות לכלל הציבור שהסיגריות האלקטרוניות בטוחות.
וכל זה על בסיס השטות שהן פחות מזיקות מסיגריות רגילות.
ברור שהרופאים האלו איבדו את מצפונם ולא ינידו עפעף או חרטה כשיראו את התגובה הזו , לכן אני קורא לועדת האתיקה להעיף לשלול את זכויותם ולסתום את פיהם.

אנונימי/ת
27.09.2019, 09:33

צודק לחלוטין. מוטי רביד , אדלר וחבורתם הם חבורת רופאים איומה שגורמת נזק לבריאות הציבור למען בצע כסף בלבד. כסף יעוור עיני חכמים וטפשים כאחד.
שיתפטרו מכל תפקידיהם ויעברו לעסוק במישרה מלאה כלוביסטים של ג'ול ודומותיה .

אנונימי/ת
29.09.2019, 10:56

איסור מוחלט נועד לכישלון.
אנחנו לא בשנות ה30, וגם אז מוצרים שנאסר פשוט עברו לפרנס את ארגוני הפשע והמבריחים.
וזה מה שיקרה גם היום,
מלבד מעבר להזמנות של מוצרים מחול עם תכולה מפוקפקת.
איסור על כלי נשק לא עובד, איסור על אלכוהול לא עבד ולא עובד.
הרגולציה על נקודות המכירה החוקיות עובדת חלקית וגם העיתונות עוזרת בפיקוח וסה"כ וזה יותר טוב מכלום.
הכבדת הפיקוח על התכולה של המשווקים החוקיים ורישוי מוצרים הוא הכרחי והוא הצעד היעיל היחיד.
לא סביר שעל תרופות יש רגולציה מטורפת ועל מוצרים שהספיגה שלהם דרך הריאות מהירה בהרבה ובמינונים גבוהים בהרבה לא יהיה פיקוח.
הגבלת הנגישות לבני נוער בהחלטה הקודמת מספקת בהחלט.
בהחלט יש מקום להגברת המודעות לסיכונים.

שיווק סיג״א בטעמים שונים, שונה מלחא טעם נוסף. העניין מוכר מעישון נרגילה: הוספת טעמים, של פירות וכו׳, משכה יותר תלמידים/צעירים להתנסות ולהתמכר. היו בזמנו הורים שקנו לילדיהם נרגילה כי ״השתכנעו״ שמדובר בפירות. כל אלו הם גשרים להתמכרות צעירים לניקוטין.