חדשות

בתוך עשור: זינוק של 33 אחוז במספר חולי סרטן הריאות בישראל

יום המודעות לקידום המאבק בסרטן הריאות: מדי חודש מתגלים בישראל יותר מ-200 חולים חדשים, כ-175 מהם מעשנים. העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות בישראל

בתוך עשור נרשם בישראל זינוק של 33% במספר חולי סרטן הריאות. בתוך שני העשורים האחרונים כמעט שהוכפל מספרם, מ-1,313 בשנת 1995 ל-2,482 בשנת 2015. שיעור הנשים החולות עולה, נשים המעשנות כמו גברים מתות כמו גברים.

נתונים אלה פורסמו על ידי האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום המודעות לקידום המאבק בסרטן הריאות שחל היום (ב').

עוד עולה מהנתונים כי מדי חודש מתגלים בישראל יותר מ-200 חולים חדשים בסרטן הריאות, כ-175 מהם מעשנים. העישון אחראי ל-85% ממקרי סרטן הריאות בישראל. החשיפה לעישון פסיבי גורמת לעוד 2.7% מקרים, על פי מחקר של אגודת הסרטן האמריקאית.

התפלגות מקרי סרטן ריאות על פי מחוזות. נתוני הרישום הלאומי לסרטן

חשיפה לאזבסט, זיהום אוויר, גז ראדון וגורמים אחרים מובילים ליתר מקרי התחלואה. כמו כן, היסטוריה משפחתית של סרטן ריאות מהווה גורם סיכון ונבדקת האפשרות שגורמים גנטיים יכולים להשפיע על הסיכון. המחקר הגנטי בנושא זה נמצא כיום בתהליך מואץ.

אם ב-1995 שיעור החולות בסרטן ריאות בקרב נשים יהודיות היה 11.64 ל-100 אלף ובקרב נשים ערביות 3.81, כיום, בחלוף 20 שנה, לצד העלייה בשיעור הנשים המעשנות, נרשמה גם עלייה בשיעור חולות סרטן הריאות וב-2015 כבר עמד מספרן על 15.62 ל-100 אלף בקרב יהודיות ו-7.61 ל-100 אלף בקרב נשים ערביות.

נתונים נוספים: בשנת 1995 אובחנו בישראל 1,313 חולים חדשים בסרטן הריאות - 906 מהם גברים ו-407 נשים. מתוכם, 782 גברים יהודים, 389 נשים יהודיות, 109 גברים ערבים ו-11 נשים ערביות. אלא שבשנת 2005 אובחנו 1,877 חולים חדשים בסרטן הריאות - 1,240 מהם גברים ו-639 נשים. מתוכם 1,002 גברים יהודים, 591 נשים יהודיות, 176 גברים ערבים ו-27 נשים ערביות.

בשנת 2015 אובחנו בישראל 2,482 חולים חדשים בסרטן הריאות, 1,575 מהם גברים ו-907 נשים. מתוכם 1,239 גברים יהודים, 825 נשים יהודיות,  237 גברים ערבים ו-48 נשים ערביות. יש לציין שאלה מספרים אבסולוטיים וכן שבשני העשורים הנ"ל גם גדלה אוכלוסיית ישראל.

עוד עולה מנתוני הרישום הלאומי לסרטן כי בהתפלגות לפי מחוזות, למעלה מרבע מחולי סרטן הריאות, 27.2%, הם ממחוז המרכז; 21.36% גרים בתל אביב; 14.61% בחיפה; 14.01% במחוז הצפון; 8.3% במחוז ירושלים; 7.31% במחוז אשקלון ו-6.99% במחוז דרום.

מחקר אוסטרלי שנמשך עשר שנים העלה: ביחס למשתתפים שלא עישנו מעולם, אנשים שעישנו פחות מ-20 סיגריות ביום היו בסיכון גבוה פי 13 מאחרים לחלות ואנשים שעישנו 20 סיגריות ביום או יותר היו בסיכון גבוה פי 24 לחלות בסרטן ריאות. הפסקת עישון עשויה למנוע כ-54% ממקרי סרטן הריאות במשך 40 שנה.

מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, אמרה: "הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. אנו קוראים לנוער ולצעירים שלא להתחיל עם ההרגל הממכר והממית. התרחקו מסיגריות ואל תתביישו לומר 'לידי לא מעשנים'. במקביל לנשים ולגברים המעשנים, אנו קוראים: היגמלו מהעישון והפחיתו באופן משמעותי בסיכון שלכם לחלות בסרטן ריאות ובמחלות נוספות.

"לריאות כושר התחדשות והתנקות. אם לא נגרם להן נזק קבוע מתחיל תהליך השיקום כמעט מיד עם הפסקת העישון. בתוך כ-15 שנה רקמת הריאות חוזרת למצב תקין ומשתווה לזו של אדם לא מעשן".

ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה למלחמה בסרטן, הוסיף: "בשנה האחרונה, חלק מהמעשנים עברו או משתמשים במקביל בסיגריות אלקטרוניות ובמתקני איוד ואידוי ניקוטין מתוך מחשבה שהם מהווים כלי גמילה באמצעותו יפחיתו את הסיכון לסרטן ריאות. אלא שמחקרים עדכניים הוכיחו כי סיגריות אלקטרוניות מורידות את הסיכוי להיגמל מסיגריות רגילות ובמחקרי מעבדה מעודכנים נמצא קשר בין ניקוטין לסרטן הריאות. בעוד שתחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר לגמילה - מדבקות, משאפים ומסטיקים שבהם מינון הניקוטין מדוד ומוגבל בזמן - בסיגריות האלקטרוניות, אין הגבלה. ניתן לצרוך ברצף כמויות גבוהות מאוד ומסוכנות של ניקוטין".

חשיבות יישום בדיקת סקר לסרטן ריאות

האגודה למלחמה בסרטן הודיעה כי היא בעד עריכת פיילוט לגילוי מוקדם של סרטן ריאות, עם בקרת איכות, כך שעל פי התוצאות תגובש החלטה מושכלת לתכנית לאומית. עמותה הישראלית לסרטן הריאה' שהגישה לוועדת סל התרופות זו השנה השלישית את הבקשה להכללת בדיקת סקר, הביעה תמיכתה בעמדת האגודה למלחמה בסרטן בדבר חשיבות יישום הבדיקה בישראל.

על פי מחקר -NELSON האירופי, שממצאיו התפרסמו בכנס סרטן הריאה העולמי האחרון, נמצא כי בדיקת הסקר מפחיתה תמותה מסרטן הריאה ב-26% בגברים וב-40% בנשים והיא בעלת שיעור תוצאות חיוביות כוזבות נמוכות במיוחד - 1.3% בלבד.

בבקשה לוועדת הסל הוצגה תכנית שבנו פרופ׳ דורית שחם, מנהלת יחידת CT ודימות בית החזה במרכז הרפואי הדסה בירושלים, ופרופ' ניר פלד, מנהל המערך האונקולוגי בבית החולים סורוקה. זו תכנית ליווי ליישום ביצוע הסקר בשיתוף עם משרד הבריאות על בסיס הנחיות בינלאומיות המובילות לדיוק גבוה והפחתת תוצאות חיוביות כוזבות לכדי אחוזים בודדים.

בתיאום עם משרד הבריאות ועם סגן השר ליצמן, הומלץ על ידיו כי בדיקת הסקר, ככל טכנולוגיה, תוגש לסל הבריאות על מנת להקצות לה תקציב ליישום התכנית בצורה מבוקרת במרכזים רפואיים נבחרים.

פרופ׳ שחם, החתומה על נייר עמדה משנת 2014 ועומדת בראש ועדת ההיגוי ליישום תכנית סקר לאומית שמינה משרד הבריאות: ״מחקר NELSON האירופי כלל כ-16,000 משתתפים. הוא הצביע על ירידה גדולה בתמותה, עם שיעור תוצאות חיוביות כוזבות (false positive) נמוך במיוחד. בנוסף, השיעור הנמוך בביצוע הבדיקה בארה"ב, שם קיימת תכנית סקר, הוא תוצאה של מבנה מערכת הבריאות ולא בטענה על מגבלות חמורות בהפניית נבדקים. יתרונותיה של בדיקת הסקר והתועלת שלה בהפחתת התמותה מהמחלה עולות על מגרעותיה ויש לכן חשיבות רבה ליישמה בהקדם בישראל".

נושאים קשורים:  סרטן ריאות,  האגודה למלחמה בסרטן,  עישון אזבסט,  זיהום אוויר,  חדשות
תגובות