עישון

ההשפעה של חשיפה לעישון בגיל צעיר ובגיל ההתבגרות על תפקודי הריאות

החוקרים בדקו איך עישון של האם במהלך ההיריון ועישון בגיל ההתבגרות משפיע על תפקודי הריאות של מתבגרים בגיל 16 באמצעות מבחנים שונים המודדים את תפקודי הריאות

חפיסת סיגריות (צילום: אילוסטרציה)
פרסומת לסיגריות (צילום: אילוסטרציה)

עישון של האם במהלך ההיריון מקושר לתפקוד לקוי של הריאות בקרב ילדים צעירים, אך קיים פחות מידע בנוגע להשפעות לטווח הרחוק של עישון בקרב מתבגרים עצמם. החוקרים בדקו את ההשפעה של עישון אימהי במהלך ההיריון, חשיפה לעישון פאסיבי ועישון בגיל ההתבגרות על תפקודי ריאות בגיל 16.

מחקר ה-BAMSEי(Barn/Child, Allergy, Milieu, Stockholm, Epidemiology) אסף מידע בנוגע לחשיפה לעישון של המשתתפים באמצעות שאלונים חוזרים ומדידות של ריכוזי הקוטינין ברוק בגיל 16. בנוסף, המשתתפים במחקר ביצעו ספירומטריה ו-IOSי(impulse oscillometry) בגיל 16 (n=2,295).

תוצאות המחקר הראו כי קיים קשר בין חשיפה לעישון במהלך ההיריון לבין ירידה של 1.1%- (רווח בר סמך 95%: -2.0 עד -0.2%) ביחס FEV1 י(forced expiratory volume בשנייה הראשונה)/ FVCי(forced vital capacity). כמו כן, ב-IOS נצפתה התנגדות גבוהה יותר ב-5-20 הרץ (R5–20) בקרב המשתתפים שנחשפו לעישון במהלך ההיריון.

החוקרים מצאו גם כי בקרב מתבגרים אשר עישנו הייתה ירידה של -0.9% (רווח בר סמך 95%: -1.8 עד -0.1%) ביחס ה-FEV1/FVC ועלייה בהתנגדות של 6.5 Pa·L–1·s (רווח בר סמך 95%: 0.7- 12.2 Pa·L–1·s ) ב- R5–20. נמצא קשר דומה בין יחס FEV1/FVC לבין ריכוזי קוטינין, כאשר ההגדרה לעישון בקרב מתבגרים הייתה בריכוז של 12 ng·mL1 ומעלה.

החוקרים הסיקו כי קיים קשר בין עישון במהלך ההריון לבין יחס FEV1/FVC נמוך יותר ועלייה בהתנגדות של דרכי האוויר. בנוסף, נראה גם כי עישון בגיל ההתבגרות קשור לירידה ביחס של FEV1/FVC ולעלייה בהתנגדות של דרכי האוויר הפריפריאליות.

מקור: 

Thacher, J.D. et al. (2018) European Respiratory Journal 51.

נושאים קשורים:  עישון,  מתבגרים,  תפקודי ריאות,  ספירומטריה,  התנגדות בדרכי האוויר,  מחקרים,  עישון בהריון
תגובות