חדשות

זיהום אוויר מעלה הסיכון לסרטן ולאי ספיקת לב - גם ברמות חוקיות

זאת על פי מחקרים שפורסמו ב-Lancet. מחקר אחר מצא כי זיהום אוויר בצפון סין מקצר את תוחלת החיים בממוצע ב-5.5 שנים

זיהום אויר יכול לגרום לסרטן ריאות (אצל לא מעשנים) ונראה שהוא גם מחמיר את מצבם של חולים באי ספיקת לב – כך עולה משני מחקרים רחבי היקף שפורסמו השבוע ב-Lancet .

המחקר האחד התמקד בסוגיית סרטן הריאות עקב זיהום אוויר ב-17 מדינות באירופה, והאחר (כמטה-אנליזה) בשיעור האשפוזים בבתי חולים עקב אי ספיקת לב ב-12 מדינות בעולם, ביניהן ארה"ב. הוא נוהל על ידי ד"ר ניקולס מילס מאוניברסיטת אדינבורו שבסקוטלנד.

המחקר הראשון נוהל בידי ד"ר אולה ראסשו-נילסן (Raaschou-Nielsen ) מהמרכז לחקר הסרטן בדנמרק, שקבע כי "לא נמצאה רמת זיהום בטוחה כשמדובר בזיהום אוויר. ככל שהזיהום גבוה יותר, כן גדל הסיכון - אפילו כאשר מדובר ברמות סף חוקיות". במאמר שנלווה למחקר, אותו חיברו שני מומחים יפנים, נכתב כי  "נוכח הממצאים יש להוסיף את זיהום האוויר אפילו ברמות הריכוז הקיימות כיום לרשימת גורמי סיכון לסרטן ריאות ולהכיר בכך שזיהום אויר הוא בעל אפקט שלילי נרחב מבחינת בריאות הציבור".

החוקרים בחנו נתונים מ-17 מחקרים שונים, קודמים, שבהם היו מעורבים במשך 13 שנה מעל ל-300 אלף איש במדינות אירופה – מתוכם 2,095 פיתחו סרטן ריאות. נלקחו בחשבון לצורך המחקר גם אנשים מעשנים, סוגי המזון שצרכו ועיסוקיהם המקצועיים. כן נלקחו בחשבון מדידות יומיות של זיהום אוויר כתוצאה מפליטות של מנועי רכב, קרבה לאזורי מגורים, עומסי תנועה בכבישים ועוד.

נקבע כי הסיכון לפתח סרטן ריאות עולה ב-18% עבור כל 5 מיקרו-גרם של פיח ל-1 מ"ק אוויר. בעוד ייתכן כי מעשנים חיים באזורים שבהם יש יותר אוויר מזוהם, הרי שרוב הנתונים מהמחקרים גם מצביע על כך שזיהום אוויר עצמו מגדיל את הסיכון לסרטן ריאות, במיוחד אצל לא-מעשנים.

המחקר השני מבוסס על נתונים צבורים מ-35 מחקרים שהעריכו כמותית את הכימיקלים שמרכיבים אוויר מזוהם – פחמן חד-חמצני, תחמוצת גופרית, תחמוצת חנקן ואוזון וכן חלקיקי פיח. החוקרים השוו נתונים אלו לשיעורי האשפוזים עקב אי ספיקת לב כרונית. אצל החולים מופיעה הצטברות של נוזלים סביב הריאות, בצקת בגפיים וקשיי נשימה. כמחצית מהחולים באי ספיקת לב מתים בתוך חמש שנים לפי נתוני ה-American Heart Association.

המחקר העלה כי עלייה למשל של 1 ל-1 מיליון חלקיקים של פחמן חד חמצני – מעלה את הסיכון לאשפוז עקב אי ספיקת לב ב-3.5%. עלייה ב-10 מיקרוגרם ל-1 מ"ק של חלקיקי פיח באוויר מזוהם עקב פליטות מנועים מעלה את הסיכון ב-2%. הסיכון הגבוה ביותר מתרחש באותו היום שבו החולה, מסיבות שאין לו שליטה עליהן, נאלץ לשאוף לריאותיו אוויר מזוהם. רק רמה גבוהה יותר של אוזון באוויר, הגם שמדובר בזיהום - איננה בעלת אותו אפקט של סיכון, ציינו מחברי המחקר.

בתוך כך, מחקר בינלאומי שלישי שפורסם אתמול בכתב העת "רשומות האקדמיה הלאומית האמריקנית למדעים" (PNAS), קישר בין זיהום אוויר כבד עקב שריפת פחם לחימום ויצור חשמל בצפון סין גרם שם לקיצור תוחלת החיים של תושבי האזור (חצי מיליארד בני אדם) ב-5 וחצי שנים בממוצע, בהשוואה לתושבי אזורים אחרים בסין עצמה. במחקר השתתף ד"ר אברהם (אבי) אבנשטיין, מומחה לכלכלת סין ולהיבטים סביבתיים-דמוגרפיים (מחקרו הקודם עסק בהשפעת הגבלת הילודה בסין על היחס בין גברים לנשים), מהמחלקה לכלכלה של האוניברסיטה העברית בירושלים.

נושאים קשורים:  חדשות,  סרטן,  זיהום אוויר,  אי ספיקת לב,  סין
תגובות