חדשות

לתבוע רופאים החתומים על מאמרים שלא כתבו

שני פרופסורים למשפטים מקנדה תוקפים את התופעה של מאמרים שנכתבים על ידי רופאים המשמשים כ"כותבי צללים"

רופאים המעניקים את שמם למאמרים בנושאים רפואיים שאותם כלל לא כתבו, צריכים להיות מואשמים בהתנהגות מקצועית לא ראויה עד כדי הונאה, כך כתבו מומחי משפט מאוניברסיטת טורונטו בקנדה, במאמר שפורסם ב-PLoS Medicine.

העיתון הבריטי "גרדיאן" המדווח על כך, מציין כי המאמר בנושא הזה חושף התנהלות עסקית נסתרת מהעין ותופעה נרחבת של "סופרי צללים" ו"כותבים אורחים" (Guest Authorship), כאשר מאמרים על מחקרים המתפרסמים בכתבי עת רפואיים נכתבים למעשה בידי נושאי תפקידים ביצרניות התרופות, או בידי "כתבים רפואיים הממומנים או נתמכים בידי התעשייה". מאמריהם המופיעים בכתבי-עת רפואיים, אך הם למעשה מאמרים מוטים ולא מאוזנים.

במקרים חמורים במיוחד, רופאים קיבלו על הכתיבה תשלום או תמריצים אחרים מבלי שהכותבים הכירו כלל את הנתונים או המחקרים המתוארים במאמרים. לעתים המאמרים הם חד-צדדיים ומציגים את הנושא באורח מוטה. לעתים הם גם אינם נושאים את שמות הכותבים האמיתיים שלהם.

יצרניות תרופות מנצלות את השיטה הזאת לפרסום מאמרים בידי כותבי צללים ואורחים נסתרים, ככלי שיווקי.
מאמרים שנכתבו בדרך הזאת, ביוזמת יצרניות תרופות והופיעו בכתבי עת רפואיים, עסקו בין השאר, כך מציין "גרדיאן", בתחליפי הורמונים (HRT), ב-Vioxx , ב-Neurontin, בנוגדי דיכאון, בשילובי-תרופות להרזייה וגם ב-FenPhen . שיווק כמה מאלו הופסק עקב בעיות של בטיחות בשימוש שנתגלו בהן, או תופעות לוואי שליליות חמורות.

בשלב זה מתכונת הפעולה של כותבי הצללים איננה נחשבת בלתי חוקית, אבל נחשבת לא-אתית.
כותבי המאמר הם שני פרופסורים למשפטים, סימון סטרן וטרודו לימנס והם מזהירים שעד כה ניסיון לשים קץ לתופעה לא עלה יפה. הם דורשים נקיטת עונשיים ממשיים וסנקציות יותר חמורות, כנגד כל מי שמעורב בפעילות מהסוג הזה – אפילו כאשר מבחינה מדעית, המאמרים שמתפרסמים הם לכאורה מדויקים.

למאמר שפורסם ב-PLoS Medicine

למאמר ב-guardian

נושאים קשורים:  חדשות,  ethics,  פרופסור סימון סטרן,  פרופסור טרודו לימנס,  אוניברסיטת טורונטו,  יצרניות תרופות,  כותב צללים,  כותב אורח
תגובות