חדשות

עלייה בעישון בישראל מאז שבעה באוקטובר

דו"ח משרד הבריאות: אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, כ-16% מתלמידי ה'-י"ב התנסו בסיגריה אלקטרונית | 8,000 מקרי מוות בשנה כתוצאה מעישון | איגוד רופאי הריאות: "המדינה מרוויחה מעל 7 מיליארד שקל מיסים ממכירת מוצרי טבק ולא משקיעה מספיק בהסברה"

עישון סיגריה אלקטרונית בקרב בני נוער. אילוסטרציה

יותר ממחצית (56%) מהמעשנים בישראל מדווחים על הגברת העישון ושימוש תדיר במוצרי טבק ואידוי מאז תחילת המלחמה. בנוסף, מאז אוקטובר 2023, כ-4.5% מאוכלוסיית המפונים מדווחים על התחלת עישון, ביחס לכ-2.5% בכלל האוכלוסיה. נתונים אלה פורסמו אמש (ג') בדו"ח העישון בישראל לשנת 2023 שהגיש משרד הבריאות לכנסת, בהתאם לחוק חובת דיווח בדבר הנזקים הבריאותיים הנגרמים מעישון מוצרי טבק.

בעולם מתים בכל שנה כשמונה מיליון בני אדם כתוצאה מעישון, ומחצית מכלל המעשנים צפויים לחלות ולמות מתחלואה הנגרמת בעקבות העישון. צמצום תופעת העישון ונזקיה היא אחת המשימות הלאומיות החשובות בתחום בריאות הציבור.

על פי הדו"ח, שיעור המעשנים בישראל עומד על פי ההערכות על 20.5% מהאוכלוסיה הבוגרת. העישון גורם לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, כ-10% מהם בקרב לא-מעשנים שנחשפו לעישון כפוי, כתוצאה ממחלות ממאירות, מחלות לב וכלי דם ובכללן שבץ מוחי, מחלות נשימה, סוכרת ועוד.

בדו"ח השנתי מובאים נתונים על מגיפת העישון באוכלוסיה הבוגרת בישראל נכון ל-2023, נתונים על עישון בקרב בני הנוער וחיילי צה"ל, סקירה מקיפה על פעילויות המניעה והמאמצים המושקעים בהן, המשותפים למשרדי הבריאות, החינוך והאוצר, צה"ל, קופות החולים, ארגוני חברה אזרחית וגופים רבים נוספים.

בנוסף נעשתה בו סקירה על פעילות החקיקה והאכיפה בתחום העישון, על הגמילה מעישון בישראל ונתונים כלכליים שונים ביחס לעישון, בהם הכנסות המדינה ממיסים על טבק ועוד. המצב הלאומי מקשה על ביצוע שינויים כך שהאתגר בשנה האחרונה הוחרף.

משרד הבריאות מציין כי פעל בשנת 2023 ובשנת 2024 לתיקון החוק להוספת אזהרות תמונה למוצרי העישון, להעלאת מיסוי והשוואתו בין המוצרים השונים ועוד. משרד הבריאות פועל מתוך מתווה שגובש עם צוות בין-משרדי וימשיך גם בשנה הקרובה.

גברים וערבים מעשנים יותר

הדו"ח חושף פערים בין קבוצות האוכלוסיה, כששיעור העישון בקרב גברים (28.1%) גבוה משמעותית מאשר בקרב נשים (13.1%). בקרב האוכלוסיה הערבית נרשם שיעור עישון גבוה יותר (23%) בהשוואה לאוכלוסיה היהודית (19.9%). הפער בולט במיוחד בקרב גברים ערבים עם שיעור עישון של 39%.

מקור: משרד הבריאות

בהתייחס לעישון כפוי, מהדו"ח עולה כי 26% מהלא-מעשנים דיווחו על חשיפה לעישון כפוי, כאשר המקומות המועדים ביותר לחשיפה הם אצל חברים/ משפחה (50.6%) ובמקומות ציבוריים פתוחים (47.4%).

עישון בקרב בני נוער – המקום ה-14 בעולם

המחקר הנוכחי מצביע על כך שכ-13%-16% מהילדים בישראל, בכיתות ה' עד י"ב, התנסו בעישון סיגריות רגילות, שימוש בסיגריות אלקטרוניות ועישון נרגילה. שכיחות השימוש עולה עם הגיל ונפוצה יותר בקרב בנים ובקרב תלמידי המגזר הערבי.

על פי ממצאי סקר HBSC שנערך בקרב בני נוער בישראל בשנת 2023, 8.2% דיווחו כי הם מעשנים מוצר עישון כלשהו לפחות פעם בשבוע. 14% מהתלמידים התנסו אי פעם בעישון סיגריות רגילות, כאשר הנתונים מראים כי כ-6% מתלמידי כיתות ה'-ו' התנסו בעישון וכ-24% עשו זאת בכיתות י"א-י"ב. נתונים אלה מציבים את ישראל במקום ה-14 מתוך 42 מדינות במדד העישון בקרב בני נוער.

שימוש בסיגריה אלקטרונית חד פעמית בקרב בני נוער. אילוסטרציה

במקביל, אחד מכל שישה בני נוער התנסה בסיגריה אלקטרונית ועד סיום הלימודים שיעור ההתנסות עולה לכשליש מכלל בני הנוער. הכותבים מדגישים כי הסיכוי להפוך למעשן קבוע לאחר התנסות ראשונית גבוה פי 4.06. הם מציינים כי שילוב הנתונים עם ממצאי מחקרים נוספים בתחום מעלה חשש להחמרה משמעותית במגיפת העישון בישראל.

העלייה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בישראל ובעולם מאיימת על המאבק ארוך השנים בעישון ונזקיו. בני הנוער נמשכים במיוחד למוצרים אלה, שנתפסים כפחות מסוכנים בהשוואה לנזקי העישון וסיגריות טבק. מחקרים מראים כי הניקוטין, מעבר להיותו חומר ממכר שעלול לגרום להתמכרות מהירה וחזקה במיוחד בקרב בני נוער, משפיע על המוח המתפתח וגורם להפרעות קשב וריכוז, התנהגות אימפולסיבית, בעיות זיכרון ובעיות שינה.

לאור הממצאים, משרד הבריאות הקים צוות פעולה לאומי להתמודדות עם נזקי הסיגריות האלקטרוניות במטרה לבחון ולגבש שורת צעדים למאבק ולהסדרת התחום.

משרד הבריאות: "מניעת העישון בראש סדר העדיפויות"

שר הבריאות, אוריאל בוסו אמר עם פרסום הדו"ח כי "משרד הבריאות, יחד עם שותפים רבים, מקדמים יחד מהלכים על מנת לצמצם חשיפה של כלל האוכלוסיה ובייחוד של בני הנוער לכלל מוצרי העישון. כמו כן הושלמו תהליכים שונים שקידם משרד הבריאות בתחומי רגולציה וחקיקה שהביאו את מדיניות המאבק בעישון בישראל למקום מכובד בהשוואה למדינות בעולם המערבי".

השר ציין כי אתגרים רבים נצבים בדרך "היות שאנו מתמודדים עם שחקנים מתוחכמים, חברות הטבק ומוצרי העישון החדשים והיבואנים השונים המחפשים כל דרך אפשרית להחדיר את המוצרים לשוק ולהגיע בעיקר לבני הנוער. הדאגה לבריאות הציבור נמצאת כל הזמן לנגד עינינו ואנו פועלים בדרכים שונות להתמודד עם התופעה".

הוא קרא לכל מי שנמצא במעגל העישון להיעזר בסיוע מקצועי ללא עלות במסגרת סל שירותי הבריאות על מנת להיגמל.

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי מניעת העישון ונזקיו נמצאת בראש סדר העדיפויות לטיפול על ידי משרד הבריאות. "השנה האחרונה היתה מאתגרת ואנחנו מחויבים לפעול בערוצים שונים - חקיקה, הסברה, גמילה - כדי למנוע כניסה למעגל העישון ויציאה ממנו למי שכבר התמכר".

ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, אמרה כי מדובר באחת המגיפות ההרסניות ביותר על בריאות הציבור. "עישון הטבק ומוצריו הוא סיבת המוות המובילה הניתנת למניעה.  סיגריות אלקטרוניות נתפסות כמוצר בריא אך הן מסוכנות, ובמיוחד לילדים ובני נוער. אחד מכל שישה ילדים ובני נוער התנסה בעישון".

היא הזכירה את שני המקרים שאירעו בשנת 2023 בשל עישון סיגריות אלקטרוניות, לאחר ששני בני נוער אושפזו ואחד מהם נפטר. "על פי נתוני הסקרים המוצגים בדו"ח זה", אמרה אלרעי פרייס, "השימוש בסיגריות וסיגריות אלקטרוניות בקרב ילדים ובני נוער בישראל נמצא בעלייה. אנחנו מחויבים לפעול להפחתת התופעה המסוכנת הזו".

האיגוד לרפואת ריאות: "אין מספיק הסברה"

באיגוד הישראלי לרפואת ריאות אמרו בתגובה: "דו"ח שר הבריאות על עישון במדינת ישראל הוא מסמך חשוב שמשקף את תמונת המצב בארץ. הפעם הדו"ח מאחר להתפרסם ביותר מחצי שנה, היות שאמור היה להתפרסם, ככל שנה, בסוף מאי, ביום הבינלאומי למניעת עישון".

העישון, נמסר באיגוד לרפואת ריאות, "הוא גורם מרכזי במחלות ריאה, במחלות לב, סרטן ותחלואות אחרות ולמרות ההצהרות והכוונות הטובות לצמצם את העישון, אנו נוכחים לאורך השנים ביציבות בהיקף המעשנים, שמגיע עד לכ-20% מהאוכלוסיה".

עוד טענו כי החוק אינו נאכף כהלכה: "מצד אחד, ישראל נחשבת למדינה מתקדמת מבחינת חוק ובמהלך השנים חוקקו חוקים חשובים, כגון איסור עישון במקומות ציבוריים, איסור עישון בתחבורה הציבורית או במסעדות, איסור מכירת סיגריות לצעירים תחת גיל 18, איסור הצגת פרסומות לטבק בחנויות ועוד. מצד שני, אכיפת החוקים הללו מועטה מאוד".

לדברי ד"ר אריאל רוקח, חבר האיגוד, מומחה במחלות ריאה וברפואה פנימית, מנהל היחידה לטיפול נשמתי במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים: "הביקורת הגדולה שלנו כרופאים היא על השקעה לא מספקת בתחום ההסברה ובתחום פעולות המניעה. לפי הדו"ח, בשנת 2023 התעשר אוצר המדינה ביותר משבעה מיליארד שקל מיסים ממכירת מוצרי טבק! זהו סכום אדיר שרק חלק קטן ממנו, וודאי לא ראוי, מושקע מטעם המדינה בפעילות הסברה ומניעה".

לדבריו: "כרופאים, אנחנו מודאגים מאוד במיוחד משיעור בני הנוער, המצטרפים למעגל המעשנים. העלייה בשימוש בסיגריה האלקטרונית, המוזכרת בדו"ח, טרנד שמתרחב בקרב בני הנוער, היא בשורה רעה מבחינת מערכת הבריאות לשנים הבאות".

האיגוד קרא להקצות משאבים כדי להפחית את מספר המעשנים בישראל: "על רקע תמונת המצב הקודרת, אנחנו דורשים להפנות תקציבים משמעותיים להסברה יעילה ולצורך אכיפה משמעותית של החוקים הקיימים כבר היום. כמו כן, אנו קוראים להפנות תקציבים משמעותיים מההכנסות על עישון למערכת הבריאות, לשם טיפול בנזקי העישון שגורמים לתחלואה ולתמותה משמעותיים".

נושאים קשורים:  עישון,  נזקי עישון,  דו"ח משרד הבריאות,  סיגריות אלקטרוניות,  מוצרי טבק,  חדשות,  ד"ר אריאל רוקח,  איגוד רופאי הריאות
תגובות