היתרון של טיפול עם סטרואידים בהתלקחויות אקוטיות של פיברוזיס ריאתי אידיופתי אינו מבוסס היטב, אם כי סטרואידים חיוניים בניהול מחלות ריאה אינטרסטיציאליות פיברוטיות אחרות. במחקר תצפיתי רטרוספקטיבי זה, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Respirology, ביקשו חוקרים להעריך את ההשפעה של טיפול עם סטרואידים על תמותה בבית חולים בקרב מטופלים עם התלקחות אקוטית של מחלת ריאה אינטרסטיציאלית פיברוטית, כולל פיברוזיס ריאתי אידיופתי ומחלות שאינן פיברוזיס ריאתי אידיופתי.
עוד בעניין דומה
החוקרים סיננו מקרי התלקחויות אקוטיות של מחלת ריאה אינטרסטיציאלית פיברוטית על פני תקופה של 10 שנים באמצעות אלגוריתם מבוסס קוד, ולאחר מכן העריכו כל מקרה באופן פרטני. הקשר בין טיפול עם קורטיקוסטרואידים (הוגדר כלפחות 0.5 מ"ג לק"ג ליום של פרדניזולון או שווה ערך לו, למשך לפחות 3 ימים ב-72 השעות הראשונות לאשפוז) לבין תמותה בבית חולים או הצורך בהשתלת ריאות, הוערך באמצעות אנליזת רגרסיה לוגיסטית בינארית. כמו כן, תוצאים משניים כללו שיעורי אשפוז חוזר, שרידות כללית והדרישה לחמצן ביתי ושיקום.
בשני מרכזים נכללו בסך הכל 107 מטופלים עם התלקחות אקוטית של מחלת ריאה אינטרסטיציאלית, מתוכם 46 חולים (43%) קיבלו טיפול אקוטי עם סטרואידים. הקבוצה שטופלה עם סטרואידים הייתה צעירה יותר וסבלה פחות ממחלות נלוות, אך הדגימה דרישות חמצן גבוהות יותר. יש לציין כי ערכי FVCי(Forced Vital Capacity) ו-DLCO (Diffusing Capacity of the Lung for Carbon Monoxide) לפני הקבלה, כמו גם התפלגות האבחנות וההיסטוריה של העישון, היו דומים בין הקבוצות. בנוסף, המינון הממוצע של טיפול עם סטרואידים היה 4.59 מ"ג לק"ג ליום. תוצאות המחקר הדגימו כי שימוש בסטרואידים היה קשור לסיכון מוגבר לתמותה או להשתלה באשפוז (יחס סיכויים 4.11; רווח בר סמך 95%: 1.00-16.83; p = 0.049). עם זאת, בקבוצת הטיפול עם סטרואידים, לחולים עם מחלת ריאה אינטרסטיציאלית שאינה פיברוזיס ריאתי אדיופתי היה סיכון מופחת לתמותה מכל הסיבות בהשוואה לאלו עם פיברוזיס ריאתי אדיופתי (יחס סיכונים 0.21; רווח סמך 95%: 0.04-0.96; p = 0.04). למרות זאת, השרידות החציונית הייתה מופחתת בקבוצת הטיפול עם סטרואידים (221 לעומת 520.5 ימים), עם סיכון מוגבר לתמותה מכל סיבה (יחס סיכונים 3.25; רווח בר סמך 95%: 1.56-6.77; p < 0.01).
החוקרים מסכמים כי במחקר רטרוספקטיבי דו-מרכזי זה שכלל 107 מטופלים, התלקחות אקוטית של מחלת ריאה אינטרסטיציאלית פיברוטית הדגימה סיכון גבוה לתמותה, דומה לזה שנצפה בהתלקחות חריפה של פיברוזיס ריאתי אדיופתי, למרות טיפול עם סטרואידים. על רופאים להעריך גורמים נוספים שעלולים לגרום להתלקחות ולהשתמש בסטרואידים בתבונה. כמו כן, דרושים מחקרים פרוספקטיביים נוספים כדי להבהיר את תפקידם של קורטיקוסטרואידים בהתלקחות אקוטית של מחלת ריאה אינטרסטיציאלית פיברוטית.
מקור: