חדשות

התפרצות חריגה של דלקת ריאות מיקופלזמה בילדים

עלייה של כ-20%-30% במספר מקרי דלקת ריאות הנגרמת מחיידק המיקופלזמה בפעוטות, שאינה אופיינית לחודשי הקיץ | יו"ר איגוד רופאי הילדים: "העלייה בתחלואה ניכרת גם בקהילה וגם בבתי החולים"

דלקת ריאות (צילום: אילוסטרציה)
דלקת ריאות (צילום: אילוסטרציה)

התפרצות חריגה שאינה אופיינת לחודשי הקיץ נרשמה במספר המקרים בילדים של דלקות ריאות הנגרמת מחיידק המיקופלזמה. פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר איגוד רופאי הילדים, מעריך את העלייה במספר המקרים בקיץ הנוכחי בכ-20%-30%.

"אנו רואים את העלייה במספר המקרים בקהילה בדיוק כפי שרואים אותה בבתי החולים, שם גם מנטרים את החיידקים", אומר פרופ' גרוסמן. "כיוון שדלקת ריאות בילדים אינה אופיינית לקיץ, גם במקרה זה, כמו בכל שינוי באפידמיולוגיה וכל תעלומה בשנים שאחרי הקורונה, יש נטייה להסביר את העלייה במקרים בהופעת הנגיף אחרי הסגרים במגיפת הקורונה, וזו תיאוריה שאי אפשר לאשש. אם בכל שנה ידענו למה לצפות על פי העונות, עכשיו יש תופעות שאנו לא יכולים לחזות. יש לחדד את הערנות של הורים. מאחורי כל שיעול וחום יכולה להיות אבחנה של דלקת ריאות שהמחולל שלה הוא החיידק מיקופלזמה".

פרופ' ליאת אשכנזי-הופנונג, מומחית במחלות זיהומיות לילדים ומנהלת מחלקת אשפוז יום במרכז שניידר לרפואת ילדים, צוטטה אתמול (א') בכתבה של אור הדר במאקו ולדבריה, "בניגוד לדלקת ריאות טיפוסית המתבטאת בחום גבוה ומצב כללי ירוד, החיידק גורם לדלקת ריאות לא טיפוסית, קלה יותר, המתבטאת בעיקר בשיעול. אולם, נראה שהשנה החיידק גורם למחלה דווקא חמורה יותר, ואף למקרי אשפוז רבים יותר". לדבריה, בגל התחלואה הנוכחי רבים מהחולים הם ילדים, חלקם בני פחות מחמש. פרופ' אשכנזי-הופנונג מציינת כי מלבד דלקת ריאות, חיידק המיקופלזמה עשוי לגרום גם לתסמונת של דלקת עיניים ופצעים בפה וכן לתסמינים נוירולוגיים כגון דלקת מוח.

פרופ' גרוסמן מצביע על כך שבעולם מדווחים על עלייה בזיהומים בחיידק. בדצמבר האחרון שש מדינות באיחוד האירופאי דיווחו על עלייה בזיהומי מיקופלזמה בילדים, וכמה מדינות, כולל דנמרק וצרפת, סיווגו את העלייה במקרים כ"מגיפה". עלייה במקרים דווחה גם בסין בכתבה שפורסמה בינואר האחרון בכתב העת The Lancet.

דלקת ריאות בשל נגיף מיקופלזמה, המכונה באנגלית "דלקת ריאות מהלכת" (walking pneumonia), מדווחת בימים אלו גם בקווינסלנד, אוסטרליה, שם כעת חורף, עם כמעט 20,000 מקרים שדווחו השנה. ד"ר ניק ים, נשיא האגודה הרפואית האוסטרלית בקווינסלנד, מסביר שהמחלה מתאפיינת בתסמינים קלים יחסית, מה שמקשה על אבחונה. הוא מציין שיש גל של מקרים כעת ברחבי אוסטרליה.

החוקרים מייק ביטון ופטריק מאייר סאוטר, שעקבו אחרי החיידק, גילו שכמו זיהומים אחרים בדרכי הנשימה, המקרים החלו להיעלם עקב הסגרים של הקורונה בשנת 2020. מחקר שלהם, הקושר בין ההופעה המחודשת של הזיהומים לקורונה, פורסם בכתב העת The Lancet בפברואר האחרון. על פי המחקר, כאשר זיהומים נפוצים אחרים כמו שפעת ווירוס סינציטיאלי נשימתי (RSV) הופיעו מחדש, המיקופלזמה לא חזרה. במעקב בינלאומי, הם גילו כי בששת החודשים האחרונים של שנת 2023 חלה עלייה הדרגתית במספר הזיהומים, עם שיעורים גבוהים יותר באירופה דגנמרק, שווייץ, ווילס) ובאסיה.

בצרפת דווח על עליות חריגות בזיהומים בדרכי הנשימה מסוג דלקת ריאות מיקופלזמה עם זרימת דם מוגברת מתחילת הסתיו ומספר גבוה יותר של מקרים בהשוואה ל-2019 ו-2022, "שמשקפים מצב של מגיפה". החוקרים מציינים כי יש כמה תיאוריות המסבירות מדוע חל עיכוב עד שהחיידק הופיע מחדש לאחר המגיפה, כולל תקופת דגירה ארוכה יותר וגדילה איטית.

נושאים קשורים:  דלקת ריאות בילדים,  מיקופלזמה,  מגיפת הקורונה,  ילדים,  חדדשות,  פרופ' צחי גרוסמן
תגובות
אנונימי/ת
29.07.2024, 19:03

מיקופלסמה -זה לא בדיוק חידק…🤷‍♀️