טיפול ארוך טווח עם חמצן (LTOT: Long-term oxygen therapy) משפר את השרידות בחולי מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) עם היפוקסמיה חמורה. עם זאת, עדיין חסרה ודאות בנוגע לשיטה הטובה ביותר לטיפול בהיפוקסמיה בינונית שאינה מתאימה ל-LTOT (כולל דה-סטורציה לילית מבודדת). במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'The Lancet Respiratory Medicine', החוקרים בדקו את ההשפעה של חמצן ביתי (LTOT או טיפול לילי עם חמצן) על השרידות הכוללת בחולי COPD עם היפוקסמיה בינונית.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה במסדי הנתונים MEDLINE, Embase, Cochrane Central Register of Controlled Trials, CINHAL ו-Web of Science החל מראשיתם ועד ל-13 בינואר 2022. החוקרים חיפשו אחר מחקרים אקראיים בקבוצות מקבילות על טיפול עם חמצן ארוך טווח או לילי בקרב חולי COPD עם היפוקסמיה בינונית בשעות היום, עם דה-סטורציה לילית מבודדת, או עם שתיהן. קבוצות הביקורת קיבלו טיפול רגיל או אוויר סביבתי (ambient air) באמצעות מחוללי חמצן דמה (אינבו) לאורך כל תקופת המחקר.
התוצא הראשוני של המחקר היה שיעור התמותה לשלוש שנים. לא נכללו ניסויים מוצלבים ומחקרים שנעשו על חמצן בשל היפוקסמיה חמורה. שני סוקרים יישמו קריטריוני הכללה והדרה על הכותרות והתקצירים, וסיננו את המאמרים בטקסט המלא ואת רשימות ההפניה של המחקרים הרלוונטיים. נתונים מצטברים חולצו באופן ידני בשכפול באמצעות טפסי איסוף נתונים, והאיכות המתודולוגית הוערכה על ידי ה- Cochrane Risk of Bias tool. החוקרים השתמשו במטה-אנליזה של השפעות אקראיות על מנת לאגום את המחקרים השונים. ההפרש המינימלי החשוב מבחינה קלינית לחמצן ביתי הוגדר כהפחתת הסיכון היחסי לתמותה של שלוש שנים בשיעור של 30-40%.
לצורך המחקר נאספו 2,192 מחקרים בסך הכל, ו-1,447 נסקרו לאחר הסרת כפילויות. מתוכם, 161 עברו סינון לפי הטקסט המלא, ושישה זוהו כמתאימים להכללה. ששת המחקרים האקראיים הללו פורסמו בין השנים 1992 ל-2020, ואיכות הראיות שלהם נמצאה כגבוהה. במטה-אנליזה הראשונית (חמישה ניסויים; 1,002 מטופלים), החוקרים מצאו כי ההשפעה של חמצן ביתי בהפחתת שיעור התמותה לשלוש שנים הייתה קטנה, או שנעדרה כליל (סיכון יחסי 0.91 [רווח בר-סמך של 95% 0.72-1.16]; τ<sup>2</sup> = 0.00), כך שהגבול התחתון של הרווח בר-סמך של 95% לא עמד בהפרש המינימלי החשוב מבחינה קלינית שצוין מראש.
לסיכום, תוצאות המטה-אנליזה אותה ערכו החוקרים מצביעות על כך שהטיפול עם חמצן ביתי משפיע באופן מועט, או שאינו משפיע כלל, על שיעור התמותה לשלוש שנים בקרב חולי COPD עם היפוקסמיה בינונית. החוקרים מוסיפים כי נתוני מחקרם אינם תומכים בשימוש נרחב בחמצן ביתי באוכלוסיית חולים זו.
מקור: