צוות מומחים שהקים ה-WHO פרסם בסוף השבוע באתר Medrxiiv דו"ח חדש בן 39 עמודים שטרם עבר ביקורת עמיתים שבו נמצא כי לתרופה האנטי-ויראלית רמדסיביר השפעה מעטה עד אפסית על החלמה מקורונה.
עוד בעניין דומה
הדו"ח מבוסס על ממצאי מחקר בקרב 11,266 אלף חולי קורונה. התרופה הזאת ניתנה לנשיא ארה"ב במסגרת הטיפולים השונים שקיבל בעת אשפוזו.
במחקר נבדקה השפעתן של התרופות: רמדסיביר; הידרוקסיכלורוקווין, שבמקורה נועדה למנוע ולטפל במלריה וגם היא הומלצה בתחילת מגיפת הקורונה; התכשיר האוטואימוני אינטרפרון וקוקטייל של לופינאביר וריטונביר שבמקורו נועד לטיפול ב-IV. לא נכללה בניסוי התרופה דקסמטזון - סטרואיד שנעשה בו שימוש בקרב חולי קורונה במצב קשה בבריטניה.
החולים שקיבלו את התרופות הללו ב-500 בתי חולים היו מ-30 מדינות, ישראל לא היתה ביניהן. דו"ח המחקר מצא: "אף לא אחת מהתרופות מציעה השפעה ממשית על התמותה או על משך השהות של חולה קורונה בבית החולים".
המדענית הראשית של ה-WHO מסרה בתדרוך לתקשורת כי הניסוי בהידרוקסיכלורוקווין ובשילוב של הלופינאביר וריטונביר הופסק עוד ביוני לאחר שהוכח "כי אלה אינם יעילים".
חברת התרופות Gilead, שפיתחה את הרמדסיביר, דחתה את ממצאי המחקר: "מצאנו בו חוסר עקביות, במיוחד ביחס למחקרים אחרים שנעשו בנושא. אנו מודאגים מאוד מכך שהמחקר עוד לא עבר ביקורת עמיתים קפדנית הנדרשת כדי לפתח דיון מדעי, במיוחד תחת המגבלות שהיו לניסוי".
מממצאי המחקר כפי שפורסמו סותרים ממצאי מחקר קודם ש"גיליאד" ביצעה בקרב כ-1,000 חולים, ממנו דווקא עלה שהטיפול ברמדיסיביר מעלה סיכוי להתאוששות מהירה מפני הנגיף – בתוך חמישה ימים לעומת חולים אחרים שקיבלו תרופת דמה.