אומליזומאב

מאפיינים קליניים המנבאים תגובה לאומליזומאב בחולי אסתמה

החוקרים מצאו כי שימוש בסטרואידים פומיים, BMI ורמות IgE יכולים להוות סמנים פרוגנוסטיים ליעילות ארוכת הטווח של אומליזומאב בחולי אסתמה קשה

מחקרים קודמים שבחנו את היעילות של אומליזומאב זיהו סמנים ביולוגיים מסויימים המנבאים תגובה לטיפול עם התרופה. עם זאת, היעילות במחקרים אלו הוערכה לרוב במשך שנה וסמנים פרוגנוסטיים ארוכי טווח טרם נמצאו. החוקרים מצאו לאחרונה כי ההשפעה של אומליזומאב פוחתת בטיפול ממושך בחולים מסויימים. בעבודה זו, החוקרים בחנו את הקשר בין יעילות ארוכת טווח ומאפייני בסיס של חולים עם אסתמה קשה המטופלים עם אומליזומאב במשך 5 שנים.

לטובת המחקר בוצעה הערכה של חולי אסתמה אלרגית קשה בשני מרכזים רפואיים בצורה רטרוספקטיבית. כל החולים היו לפחות בשלב 4 של הטיפול ו-14 חולים קיבלו קורטיקוסטרואידים פומיים (OCS). החוקרים העריכויBMI, ספירות אאוזינופילים, רמות IgE כוללות, מינון אומליזומאב דרוש, תפקוד ריאתי ושימוש ב-OCS כמאפייני בסיס לפני תחילת הטיפול עם אומליזומאב.

החולים חולקו לקבוצת ההשפעה המתמשכת (15 חולים) וההשפעה המופחתת (תשעה חולים) על בסיס תדירות ההתקפים השנתיים. הקשר בין מאפייני בסיס והשפעה ארוכת טווח למשך חמש שנים הוערך. אנליזת צבר בוצעה על מנת לזהות מאפיינים קליניים פנוטיפיים על ידי שימוש במשתני בסיס ויעילות.

במחקר הוכללו 24 חולים. בהשוואה לקבוצת ההשפעה המתמשכת, רמות IgE כוללות בסרום בתחילת המחקר היו גבוהות בקבוצת ההשפעה המופחתת באופן מובהק סטטיסטית (89.9 לעומת 305.8 יחידות בינלאומיות/מ"ל). בקבוצת ההשפעה המופחתת, תדירות ההתקפים הקודמים (מתמשך לעומת מופחת: 2.69 לעומת 6.44 לשנה), טיפול ממושך ב-OCSי(46.7 לעומת 77.8%) ומינונים נדרשים של אומליזומאב (89.9 לעומת 305.8 מ"ג לחודש) היו גבוהים יותר בעוד ש-BMI החולים היה נמוך יותר (26.7 לעומת 23.7). אנליזת צבר זיהתה שלוש קבוצות, קבוצה 1 אופיינה על ידי יעילות מופחתת (60%), דומיננטיות נשים (100%), BMI נמוך (19.8), טיפול עם OCSי(80%) ו-FEV1 גבוה (90.7%). בניגוד לכך, קבוצה 3 התאפיינה על ידי יעילות מתמשכת (85.7%), BMI גבוה יותר (27.7) ושיעור נמוך של שימוש ב-OCSי(28.6%) ו-FEV1 י(67.8%).

מסקנת החוקרים היא כי למרות שהמאפיינים הקליניים של חולים המטופלים עם אומליזומאב הינם הטרוגניים, שימוש ב-OCS,יBMI ורמות IgE בתחילת המחקר יכולים לנבא את היעילות ארוכת הטווח של אומליזומאב.

מקור: 

Watanabe, A. et al.  (2017) American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 195, A3206.

נושאים קשורים:  אומליזומאב,  BMI מדד מסת הגוף,  OCS,  FEV1,  גורמים מנבאים,  מחקרים
תגובות